Z důvodu velkého vytížení skladu se může doručení objednávek prodloužit. Omlouváme se za komplikace.

10 tipů, jak učit děti doma v karanténě

A je to tady zase. Zavřené školy a distanční výuka, kterou ne každá škola a každý z učitelů zvládá (a není jim co vyčítat, systém je na to ani technicky, ani metodicky nepřipravil a jede se v režimu zachraň se, kdo můžeš). My v Kouzelném hračkářství máme děti na všech stupních škol různého typu od školy svobodné po gymnázium, takže můžeme sdílet poměrně široké spektrum zkušeností. Oproti jaru, kdy jsme všichni karanténu prožívali jako mezičas, intenzivně jsme doháněli všechny nedodělky, přemýšleli, uklízeli, cvičili, odpočívali, teď je situace trochu jiná. Teď už všichni cítíme, že není času nazbyt, že je potřeba vytvořit si domácí řád a podmínky tak, aby děti učení bavilo a bylo efektivní.   

RVB_dj07595-school-1080x1080-rvb

Máme pro vás deset tipů, které v naší karanténní škole fungují:

1. Režim - režim - režim
Pravidelnost děti uklidňuje a funguje, takže budíček - rozvrh - pravidelný čas na svačinu, na oběd, na cvičení, na piáno. Samozřejmě s nějakou mírou flexibility a improvizace, ale plánování dává dětem pocit bezpečí.

2. Modrý život
Znáte Rychlé šípy a jejich Modrý život? Skvělá motivační pomůcka, kterou můžou používat jakkoli staré děti. Samy si určí úkoly, které chtějí v daný den splnit, napíší si je na týden nebo na měsíc na arch čtvrtky (30 minut posilování, otužování, 30 minut DuoLingo, hodina čtení, jedna báseň nazpaměť denně, pomoc bližnímu apod.) a jejich vyplnění vyznačí vybarvením políčka (třeba modrou barvou jako Rychlé šípy). Po týdnu si mohou podle míry splnění vybrat odměnu, kterou si spolu s vámi předem určí.  

3. Vše na svém místě
Třídění úkolů a odvedené práce je pro děti cesta, jak se zorientovat v té záplavě informací. Pořiďte nebo s nimi vyrobte jim šanony, sešity, desky, kam si mohou rozdělovat, co mají ještě před sebou a co je už hotové.  

4. Zvládnu to!
Vydržte to a dětem zbytečně nepomáhejte. Budou se třeba chvíli vztekat, budou pomalejší, než si představujete, ale nakonec to zvládnou a do budoucna si odnesou největší karanténní devizu - schopnost věřit samy v sebe.

5. Hýbejte se společně
Procházky, tanec, sport: klidně využívejte mobilní aplikace, ale dopřejte si čas, abyste se mohli společně smát. Abyste byli zase parťáci a ne učitel a žák.

6. Vyžeňte je ven
Ať už sami se psem, nebo s kamarádem či kamarádkou, hodina venku dělá divy. Každý potřebuje čerstvý vzduch, vítr a slunce ve vlasech, nohy bloumající kalužemi a spadaným listím, oči krásu podzimního parku nebo lesa. Nejlepší lék proti chmurám.

7. Večer při svíčkách
Hezky se oblékněte, uvařte slavnostní večeři, zapalte svíčku, pusťte nebo sami provozujte krásnou hudbu, nebo se společně podívejte na krásný klasický film 

8. Diskutujte
Děti jsou nevykecané, je potřeba si s nimi povídat, přít se, debatovat, ale ne nad školními úkoly, ale nad společenskými nebo osobními tématy. Skvělými rozvazovači jazyků jsou sebepoznávací karty (třeba od Lucie Ernestové Cesta k sobě).

9. Kreativita
Využijte čas doma ke společnému vytřídění skříní a nalezení věcí, které můžete společně předělat, přešít, přetřít, zvelebit. 

10. Papíry po stěnách
Když dětem nejde nějaká látka, vytvořte spolu s nimi plakáty, kde látku výtvarně zpracují a vylepí si ji na záchod, na chodbu nebo do pokojíčku. Budou ji mít pořád na očích a snáze se jim dostane do hlavy. Ideální pro časové osy, větné členy, vyjmenovaná slova apod.

A co funguje vám? Podělte se. Napište nám na katerina@kouzelnehrackarstvi.cz, v tomto seriálu budeme ještě pokračovat.