Z důvodu velkého vytížení skladu se může doručení objednávek prodloužit. Omlouváme se za komplikace.

"Naše kalendáře mi šetří hlasivky."

Tentokrát jsme si povídali s Adélou Gurgulovou, která založila rodinnou značku Lyonis. Vyrábí vychytávky pro děti, které jim pomáhají zkrotit čas, plánování a denní úkoly. Třeba její magnetické kalendáře si děti obhospodařovávají samy a díky magnetkům k jednotlivým činnostem mají přehled, zda už je splnily či nikoli. Protože kupodivu děti baví mít nad svým životem kontrolu. 

Jak vznikl nápad vyrábět plánovací pomůcky pro děti?

Lyonis se narodil z jednoduché úvahy zoufalé mámy ne úplně nadšeného nového školkáčka: děti mají nárok vědět, co je čeká! Když mé dítě začalo chodit do školky, dny se převrátily naruby, a bylo obtížné najít způsob, jak mu nový režim přiblížit. Pro mě je nástup do školky srdeční záležitost. Sama si živě pamatuju, jak jsem se svojí maminky držela zuby nehty a křičela, že tam nechci. Takže jsem pak fakt hodně usilovně přemýšlela, jak to synovi ulehčit. To byl důvod, proč jsme vytvořili první kalendář, který se 100% přizpůsobí dítěti.

Nic takového tehdy nešlo koupit? 

Samozřejmě první volba byla nějaký koupit, ale ono to bylo v roce 2017, žádné takové kalendáře u nás ještě nebyly. Takže jsem ho jednoduše musela vyrobit sama. U nových nápadů se často zaseknete a máte chuť to vzdát. Ale my to potřebovali pro vlastní dítě a museli jsme to dotáhnout co nejrychleji. Vyrobili jsme první funkční prototyp, nalepili ho na lednici a byla to láska na první pohled. Pro nás i pro syna. A protože byl kalendář hodně na očích, komentovala ho pak každá návštěva. To bylo v říjnu. Nám došlo, že si to nesmíme nechat jen pro sebe a na Vánoce už jsme prodali pár kousků. 

pastedGraphic.png

Jaké produkty v současnosti nabízíte?

Máme tři děti, víme, jak je rodinný život složitý od rána až do večera. Někdo s organizací nejvíc bojuje ráno, pro ty máme různé rutinní tabulky, checklisty. Někdo potřebuje komplexního pomocníka, pro ty máme velké kalendáře, kde se dětí učí plánovat, ale jsou v něm zabudované i povinnosti a zároveň se s ním děti učí třeba počasí, roční období, poznávat svou náladu. Někoho nejvíc trápí rodinná organizace, tam pomohou naše rodinné kalendáře. Někdo bojuje s (ne)samostatností dětí, a proto tvoříme to - do tabulky. Máme toho opravdu spoustu. 

Jakou hlavní výhodu to přináší rodiči?

Já hlavně nemusím furt křičet a vysvětlovat, ty kalendáře mi šetří hlasivky (smich). Ty pomůcky učí budovat pozitivní návyky, samostatnost a tedy i sebevědomí. V životě by nemělo jít o to získat nad dětmi kontrolu, ale naopak předat část kontroly nad svým životem jim. 

pastedGraphic_1.png

Jaké jsou reakce dětí?

Každý den, kdy zvládnou něco samy, kdy se nás nemusí znovu ptát, co se bude dít zítra, a nebo kdy samy naplánují svůj program, je pro ně dost zásadní. Naše pomůcky hodně vychází z Montessori pedagogiky, z toho, že děti potřebují řád, který jim pak dává pocit jistoty a bezpečí. Děti jsou pak mnohem klidnější, mají mnohem víc prostoru na svoji svobodnou hru. Učí se to, co se jim pak bude hodit celý život - že nemusí čekat, až jim někdo řekne, co, kdy a jak mají dělat.

pastedGraphic_2.png

Jak s nimi děti/rodiče pracují?

Máte 1000 možností. Někdo má třeba jedináčka a baví ho spolu s dítětem plánovat celý den do posledního detailu. Někdo má víc dětí a času málo, a tak plánuje jen jednou týdně. Někdo používá jen magnetky, někdo kombinaci popisovačů a magnetek, je to vážně  hodně různé a právě variabilita je asi největší výhoda. Ještě jsem nenašla člověka, který by to zkusil a nezamiloval si to, fakt. 

Jde o výrobky jen pro děti?

U nás mají svůj rodinný kalendář i prarodiče. Potřebujeme domluvit hlídání? Rovnou jim ho zaznamenáme do kalendáře. A nebo jim tam přidají magnetku naše děti.  

V čem jsou vaše produkty unikátní?

Design a autorská grafika, to je jedna z mnoha věcí, na kterých si dáváme záležet. Každý výrobek tvoříme tak, aby pomáhal, ale přitom byl i krásným doplňkem a to jak v dětském pokoji, tak třeba v kuchyni na lednici. Vše vyrábíme ručně, za ty roky už nám prošly rukama tisíce různých magnetek. Navíc koupí našich produktů podpoříte i další mámy z našeho regionu, které nám s výrobou pomáhají. 

Kolik máte vlastních malých testovačů?

Teď už je to tříčlenný tým (smích). Společně vymýšlíme další a další magnetické pomůcky, které nám dovolují si dny spolu užívat.

pastedGraphic_3.png

A firmu vedete sama?

Během té cesty se přidal i manžel, protože sama bych to se třemi dětmi už určitě nezvládla. 

Co vám dalo podnikání?

Změnilo mi pohled na spoustu věcí. Měla jsem nízké sebevědomí, nikdy dřív jsem nic nevyráběla a myslela si o sobě, že prostě nejsem tvůrčí typ. Ale nakonec jsem přišla na to, že většina věcí v životě není o štěstí nebo o talentu, ale o každodenní práci a hlavně návycích. 

Děkujeme za rozhovor!

Alice Kavková