Z důvodu velkého vytížení skladu se může doručení objednávek prodloužit. Omlouváme se za komplikace.

"Potřebuji vytvářet funkční věci, co mají smysl," říká zakladatelka UTUKUTU

Další naší kouzelnou osobností je Gabriela Hrdina, která už od roku 2014 společně s rodinou a kamarády vyrábí dřevěná houpací prkna pro malé děti a celou řadu dalších pomůcek. Vznikla rodinná značka Utukutu, která dnes prodává motorické pomůcky, které motivují děti ke zdravému pohybu, i do zahraničí. 

pastedGraphic.png

Kdy a jak jsi stvořila značku Utukutu? Co byl popud?

Vzpomínám, jak jsme s mužem seděli na gauči a povídali si. A stočilo se to k rodičovství. Mluvili jsme o tom, jak se potřebujeme oba dál rozvíjet a pracovat na věcech, které nás naplňují. Uteklo pár měsíců, já se vzdělávala, s dcerou Zoe jsem chodila po různých seberozvojových aktivitách. Tehdy mě napadlo vyrábět ohnuté dřevěné prkno, které by bylo výborným pohybovým prvkem pro děti a taky hračkou. Plus krásným doplňkem domácnosti. První prototypy testovaly rodiny našich kamarádů. Pak jsem ho ukázala na sociálních sítích a obrovský zájem mi vyrazil dech. Tehdy tu nic takového nebylo. 

Jak vypadalo tvoje první houpací prkno? 

Bylo jen v natural provedení. Nechtěla jsem žádné barvy. Nakonec nás ale zákazníci přemluvili, ať začneme vyrábět celou barevnou škálu. Teď už děláme i duhová houpací prkna, nejrůznější velikosti, vyrábíme pro děti i dospělé. 

pastedGraphic_1.png

Co se ti prodává nejlíp?

Nejvíc fotogenická a hodně oblíbená je Houpačka Spectra, ale třeba teď je trhák i naše rostoucí učící věž KidHelper. 

 

pastedGraphic_2.pngpastedGraphic_3.png

Jak velký máš tým? 

Jsme rodinná firma. Základem jsem já a můj muž, pak jeho sestra a ostatní spolupracovníci vzešli vlastně z našich přátel. Bývá nás maximálně patnáct. 

Co všechno si u tebe mohou lidi koupit?

Pro děti i dospělé vyrábíme pohybové pomůcky, které jsou zároveň hračkami a designovými kousky. Aby to vypadalo krásně i v obýváku a nemuseli jste to uklízet do dětského pokoje. Snažíme se myslet na propojitelnost u každého produktu. A když nám něco padne do oka a hodí se to k sortimentu Utukutu, ráda to zařadím na náš e-shop. Takže svůj nákup v Utukutu můžou zákazníci rozšířit i o další značky. 

Co se u vás dětem vašich zákazníků nejvíc líbí?

Na různých akcích a festivalech děti nejvíc baví propojovat. Takže staví různé opičí dráhy, tu se houpou, tu si postaví klouzačku. Baví je, že si mohou vymýšlet a naše věci nejsou jednoúčelové. 

Co je pro Utukutu hlavní? 

Minimalismus a funkčnost. Já potřebuji funkční věci, co mají smysl. Které mi díky své variabilitě použití či nadčasovosti vydrží. 

A co přináší dětem i rodičům krásný design, když ho pořídí?

Ukazujeme dětem svět. To my jim ukazujeme a zaséváme, jak se k němu budou stavět a chovat v dospělosti. Takže i výběrem krásných hraček, které mají smysl, jsou variabilní, s dětmi rostou, jsou z přírodních materiálů a vyrábí je místní truhláři, jim ukazujeme, co má pro nás hodnotu. Čemu chceme věnovat energii a naší podporu. 

pastedGraphic_4.png

Děti ti rostou, jak se mění sortiment s tím, jak se mění věk tvých vlastních ratolestí i jejich potřeby?

Už druhý rok pracujeme na uceleném komplexu produktů pro děti větší. Ale táhne se to. Chceme mít vše dokonalé, správné, bezpečné a smysluplné. A to je vždy práce na dlouhou trať. Takže naše děti z Utukutu už trochu vyrůstají. Nicméně relaxují na XL prkně Woudie a aktivně makají na Swallow. 

Když se zrovna nehoupete, co doma hráváte za hry? 

Jsme trochu gambleři. S dětmi roztáčíme Carcassonne nebo Zombie Teens. Jedeme Prší. Zkoušíme Kanastu. 

Rozhovor vedla Alice Kavková.