Z důvodu velkého vytížení skladu se může doručení objednávek prodloužit. Omlouváme se za komplikace.

Poketo - edukativní nakladatelství pro děti

Poketo je ryze česká značka, kterou založily tři kamarádky z Karlína. Adéla Švecová, Martina Hamouzová a Pavla Nejezchleba. A proč Poketo? Protože vše začalo maličkými knížkami do kapsy. S holkama jsme se potkaly v jejich showroomu na pražské Letné. 

pastedGraphic.png

Martina: Dnes toho děláme mnohem víc, ale začínaly jsme knížkami. Byly maličké, tak akorát do kapsy. 

Co všechno nabízíte?

Adéla: Především edukativní věci, díky kterým se mohou děti vzdělávat ještě předtím, než nastoupí do školy. Pak i školní pomůcky. Vše se hezky prolnulo - knížky i edukativní materiály. 

Vy máte některá pedagogické vzdělání? 

Adéla: Nemáme, ale jsme napojené na speciální pedagogy a vše s nimi testujeme. Dost často i ve scio školách. 

Proč jste začaly podnikat? 

Martina: První impulz byly naše vlastní děti. Něco nám pro ně chybělo, nebylo to, a tak jsme to začaly vyrábět.

Kolik máte celkem dětí?  

Adéla: Já mám tři, Martina má dvě a Pavla má dvě. Takže dohromady sedm. 

Jak jste se daly dohromady? 

Adéla: My byly tři kamarádky na mateřské, sousedky z Karlína. Bydlíme v jednom baráku. Děti chodí na návštěvy z patra do patra (smích). 

A proč nemáte showroom v Karlíně ale na Letné? 

Martina: Naskytl se nám prostor na Letné a je skvělé moci do práce jezdit na kole a jezdit někam jinam, než kde jsme bývaly každý den. Nesedět fut doma. Nejsme z jedné školní bubliny, jsme napříč obory, potkala se výtvarnice, spisovatelka Pavla a já, která miluje edukativní věci a dělala marketing. Já jsem chtěla dělat edukativní věci, holky knížky a hezky si to sedlo. 

V jakém roce jste Poketo založily?

Martina: Začalo to v roce 2017. V roce 2019 se to pak víc rozjelo. Na samotném začátku jsme byly třeba na Knihexu a měly na stánku asi jen 6 věcí. 

A kolik jich máte dnes?

Adéla: 42

To je odpověď na všechny otázky vesmíru jak ze Stopařova průvodce po galaxii (smích)...

Adéla: To jo, ale bohužel musíme přidat víc produktů. 

pastedGraphic_1.png

A ještě pořád vzniká většina produktů z potřeb vašich vlastních dětí?

Martina: Zatím jo. 

Adéla: Dokonce už něco začaly tvořit i samy naše děti. Třeba písmenožrout je jejich dílo. 

Jaký byl důvod toho začít podnikat?

Adéla: My byly tehdy na mateřské, měly jsem čas, chuť, nechtěly jsme se zbláznit z dětí a zároveň jsme u dětí viděly, že s lecčíms potřebují pomoc, ale jakékoli vzdělávací pomůcky a materiály na trhu byly, byly většinou nevkusné. Esteticky nic pro nás. Když jsem přišla do pokoje a bylo to tam, říkala jsem si néééé. Vkusné, čisté, vizuálně nezahlcující edukativní pomůcky se nedaly sehnat. I většina učebnic je nevkusná, nerozumíme tomu, proč to tak je. 

Co všechno lidi u Poketa mohou pořídit?

Martina: Na začátku jsme přemýšlely, jestli se dají knížky a edukativní pomůcky spojit, ale pojítko bylo, že je to čisté, jednoduché a funkční. A že tímhle stylem můžeme dělat cokoli. 

Adéla: Děláme třeba i obrázkové recepty pro děti, aby mohly samy vařit. To sice nezapadá ani do šuplíku knihy ani do šuplíku edukativní pomůcky, ale vymýšlíme toho spoustu a naštěstí máme svobodu být kreativní a tvořit, jak chceme. 

pastedGraphic_2.png

Dřív jste takovou svobodu neměly?

Martina: Já coby grafická designérka jsem se musela neustále přizpůsobovat klientům. Trefovat se do vkusu. Teď je to opačně, děláme věci tak, jak je to podle nás nejlepší. Zákazníky hledáme až potom. 

Adéla: Je to svoboda, ale vykoupená tím, co všechno musíme zvládnout. 

Co jste se všechno kvůli podnikání musely naučit?

Adéla: Nechtěly jsme se zadlužit, byly jsme opatrné a tak jsme si vše, co šlo, dělaly samy. Třeba jsme si samy stavěly e-shop. 

Martina: Já nejsem moc progresivní, já bych se z raketového podnikatelského nástupu sesypala. Jsem spíš pomalejší. Pomalé tempo mi nevadí. 

Adéla: Hodně jsme se naučily. E-shop, produkty, vývoj, tiskárny, plánování. My jsme všechny tři hrozně produktivní, přijde někdo a jen se zmíní, že by potřeboval něco na násobilku, a nám už to naskakuje. 

Jakože už vymýšlíte produkt? 

Adéla: Ano. Během 5 minut máme produkt a jsme na něj hrdé, i když ještě neexistuje. Abychom se ale nezahltily, máme ediční plán. 

Martina: Adéla má furt spoustu nápadů, já jsem zodpovědná za výrobu, protože to musím nakreslit. Je toho hodně, takže už máme i externí grafičku, která nám pomáhá. Pak se z toho nezblázníme. 

Kamarádíte se s jinými českými tvůrci? 

Adéla: Jasně. Rádi sdílíme a spolupracujeme s dalšími značkami. Třeba s Utukutu (prolinkovat s rozhovorem s Utukutu, pokud je někde dostupný online). Bude otvírat kamenný obchod a bere od nás právě ty dětské recepty, hodí se jí do sortimentu. 

Prodáváte ve vlastním e-shopu, máte showroom, malou distribuční síť a pronikáte i do zahraničí, že?

Adéla: Ano, vše české jsme překlopily i do slovenštiny a pokoušíme se dostat na slovenský trh. 

A kde vás lidi mohou potkat na trzích?

Adéla: Už spíš směřujeme do regionů, protože Praha nás zná a není se už moc o čem bavit. Mimo hlavní město jsme neokoukaní a většinou hned otevřeme spolupráci s nějakým obchodem. 

Martina: Před Vánoci jezdíme na akce každý víkend. Za listopad a prosinec dáme třeba 7 akcí. Nás to ale baví. Je pro nás důležité vidět přímou reakci lidí, mít jen e-shop by bylo moc neosobní. 

pastedGraphic_3.png

Zleva: Martina, Pavla, Adéla

Děkujeme za rozhovor! Alice Kavková